GELATO SINDS 1892

Al meer dan 100 jaar trots
op onze naam

Ooit begonnen met één ijskar, tegenwoordig vele ijssalons rijker. Dat is de historie van Talamini in een notendop. Voor de basis van het Talamini ijs moeten we echter ver terug in de tijd. Voor het begin van een groots familiebedrijf belanden we in het Noord Italiaanse dorpje Vodo di Cadore, een klein schattig dorpje gelegen in het dolomietengebergte. Begin 19e eeuw emigreert Giovanni Talamini met de ijsrecepten uit Vodo di Cadore naar Wenen om daar de hofleverancier van de keizer en diens vrouw Sissi te worden.

Na een aantal omzwervingen in Europa belandt in 1932 de familie Talamini (opa’s kant) in Deventer en de familie Zangrando (oma’s kant) in Zwolle. Tijdens de oorlogsjaren ging de familie Zangrando terug naar Italië. Opa Pietro Talamini is alle oorlogsjaren in Deventer gebleven en hield vele jaren toezicht op de Zwolse zaak van zijn schoonfamilie. In 1969 verhuisde de ijssalon naar het zonnigste plein van de stad: Grote Markt 10.

Toen de grote rotonde op de Grote Markt verdween, was Talamini de eerste met een groot terras op het plein waar volop geluncht werd. Door haar gunstige ligging en de hele dag zon, was het Talamini terras destijds een begrip in de provinciestad. Vandaar dat Talamini Zwolle naast het ijs ook bekend staat om haar Italiaanse panini.

Historie

juni 1860
Keizerin ‘Sissi’ kocht in Wenen citroenijs van overgrootvader Giovanni Talamini

maart 1892
Overgrootvader Giovanni Talamini krijgt in Wenen zijn vakdiploma van ‘Zuckerbacker’ (banketbakker), het beroep ‘IJsbereider’ kenden ze toen nog niet.

3 mei 1900
Opa Pietro Talamini wordt geboren in Vodo di Cadore

10 september 1926
Vader Elio Talamini wordt geboren in Gent (Belgie), net als Keizer Karel V

1932
Oom Gino Zangrando (broer van oma Giovanna Talamini) begon een ijssalon genaamd ‘Venezia-ijs’ in de Bitterstraat 67 in Zwolle. Opa Pietro Talamini vestigde zich in hetzelfde jaar in Deventer.

1937
Na een paar verhuizingen, hadden de Zangrando’s 2 ijssalons: aan de Blijmarkt 3 en aan de Oude Vismarkt 29

1947
IJssalon ‘Venezia-ijs’ verhuisde naar de Grote Markt 7 in het hoekpand met de Diezerstraat en veranderde de naam in ‘Gino IJs’.

1969
Ijssalon ‘Gino’ kreeg de naam ‘Talamini’ en verhuisde ten slotte naar de huidige Grote Markt 10.

30 september 1992
100 jarig bestaan van Talamini. Vader Elio Talamini wordt bijgeschreven in het Gulden Boek van de Gemeente Zwolle

1995 / 1996 / 1997
In 3 opeenvolgende jaren uitgeroepen tot ‘ijsvakman van het jaar’

Augustus 2005
Harry Oltheten schrijft het boek ‘Elio Talamini, entrepreneur en visionair’

Augustus 2008
Het terras van Talamini Zwolle eindigde als 4e in de Terras Top 100.